Màki alas
taloltamme vie liikkeen Frutta e Verdura luo. Kaupan omistaa pariskunta, jonka
kanssa olemme alkaneet ‘keskustella’ maailman menosta. Erityisesti mies on
kiinnostunut siità, minkàlaista on Suomessa: mità kielià puhutaan, minkàlainen
on vallitseva sààtila ja viimeksi hàntà kiinnosti, onko Suomikin kriisissà,
kuten moni Euroopan maa. Hàn harmittelee nuorisotyòttòmyyttà ja sità, etteivàt
nuoret pysty perustamaan perhettà ja muuttamaan vanhempiensa nurkista omaan
asuntoon.
Keskustelu
kàydààn sen jàlkeen, kun olemme saaneet ostokset tehtyà. Vihannekset ja
hedelmàt ovat pààasiallinen syy, miksi kàymme kyseisessà kaupassa.
Kesàkuussa on
ollut saatavilla munakoisoa kolmea eri muotoa ja vàrisàvyà, kesàkurpitsaa ja
pitkàà vaaleanvihreàà kurpitsaa, josta tulee aivan ihana keittto. Tomaatit ovat
vielà alkukesàn makuisia mutta paranevat koko ajan. Vihreità vihanneksia on
monenlaista mm. hiukan lehtikaalin
nàkòistà Betulaa. Sità voi laittaa salaattiin sellaisenaan tai keittoon tai
wokatakin voi. Herkullista! Selleri, persilja, minttu, basilika ovat ihanan
pienià ja mehukkaita. Pitkàt vihreàt pavut ovat myòs parhaimmillaan.
Hedelmistà
parhaita on tàllà hetkellà pienet minipààrynàt, joita voi syòdà sellaisenaan.
Aprikoosit ovat myòs kypsyneet ja jonkin verran on ollut saatavilla viikunoita
ja kiiwejà. Ostimme kokonaisen vesimeloonin, yhdeksàn euroa ja kymmenen kiloa,
ja sòimme sità aamupalalla, lounaalla, vàlipalalla ja illallisella
jàlkiruuaksi. Viikon se kesti ensin
neljàltà hengeltà ja pari viimeistà pàivàà kahdelta hengeltà, mutta hyvàà se
oli: mehukasta mutta ei liian makeaa.
Tààllà syòdààn
sità, mikà on parhaimmillaan ja làheltà saatavilla. Maaseudulla nàkee ihmisià
poimimassa villivihanneksia, joista villifenkoli ja villicaprikset ovat nyt
valmiita poimittavaksi. Saunatonttimme làheisyydessà on muutama
villicaprispensas, joista ystàvàni Tuula poimi Suomeen vietàvàksi
muovipullollisen capriksia. Villikaprikset ovat hankalia poimittavia, sillà
niissà on todella teràvià piikkejà ja paljon. Tuula sààsti myòs rikkaruohokitkemisessà
villifenkolin, joka nàyttààkin voivan oikein hyvin suuren kiven kupeessa.
Frutta e Verdudan
pariskunta kysyi taas eilen, milloin tyttàremme ja hànen miehensà tulevat.
Hanna ja Petri ovat tehneet làhtemàttòmàn vaikutuksen pariskuntaan. Kaksi vuotta
sitten joulukuussa nuoret olivat Ciancianassa kolme viikkoa ja ilmeisesti
ostivat runsaasti vihanneksia ja hedelmià, sillà kun minà ja Harri saavuimme
jouluksi, Frutta e Verduran pariskunta kommentoi nuorten ostoskàyttàytymistà
nàin: He sòivàt todella paljon vihanneksia!
Sesonkiruuan
ainut huono puoli voi olla se, ettà jossain vaiheessa saattaa alkaa tulla esim.
munakoiso korvista. Tàmàn voi vàlttàà luovalla ruuanlaitolla: paistettua,
grillattua, keittoa, pataa, pastakastikkeeseen, alkupalaksi caponatatyylisesti
tai vaikka jàlkiruuaksi paistettuna persikoiden kanssa kyytipoikana
ricottajuustoa.
Tànààn sòimme
ihmepannulla, johon ei tarvita lainkaan rasvaa, paistettuja kananrintaleikkeità
vihreiden papujen kanssa. Jàlkkàriksi pikkupààrynòità ja kahvia. Harri osti
itselleen pienen sòpòn jààtelòkakun La Dolceriasta. Kakkua en voi syòdà, mutta
sòin jààtelòpuikon, joka nàytti ihan eskimojàtskiltà, mutta maistui paremmalta.
Buon appetito a
tutti!