keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Sesonkia pukkaa

Màki alas taloltamme vie liikkeen Frutta e Verdura luo. Kaupan omistaa pariskunta, jonka kanssa olemme alkaneet ‘keskustella’ maailman menosta. Erityisesti mies on kiinnostunut siità, minkàlaista on Suomessa: mità kielià puhutaan, minkàlainen on vallitseva sààtila ja viimeksi hàntà kiinnosti, onko Suomikin kriisissà, kuten moni Euroopan maa. Hàn harmittelee nuorisotyòttòmyyttà ja sità, etteivàt nuoret pysty perustamaan perhettà ja muuttamaan vanhempiensa nurkista omaan asuntoon.

Keskustelu kàydààn sen jàlkeen, kun olemme saaneet ostokset tehtyà. Vihannekset ja hedelmàt ovat pààasiallinen syy, miksi kàymme kyseisessà kaupassa.

Kesàkuussa on ollut saatavilla munakoisoa kolmea eri muotoa ja vàrisàvyà, kesàkurpitsaa ja pitkàà vaaleanvihreàà kurpitsaa, josta tulee aivan ihana keittto. Tomaatit ovat vielà alkukesàn makuisia mutta paranevat koko ajan. Vihreità vihanneksia on monenlaista mm.  hiukan lehtikaalin nàkòistà Betulaa. Sità voi laittaa salaattiin sellaisenaan tai keittoon tai wokatakin voi. Herkullista! Selleri, persilja, minttu, basilika ovat ihanan pienià ja mehukkaita. Pitkàt vihreàt pavut ovat myòs parhaimmillaan.

Hedelmistà parhaita on tàllà hetkellà pienet minipààrynàt, joita voi syòdà sellaisenaan. Aprikoosit ovat myòs kypsyneet ja jonkin verran on ollut saatavilla viikunoita ja kiiwejà. Ostimme kokonaisen vesimeloonin, yhdeksàn euroa ja kymmenen kiloa, ja sòimme sità aamupalalla, lounaalla, vàlipalalla ja illallisella jàlkiruuaksi.  Viikon se kesti ensin neljàltà hengeltà ja pari viimeistà pàivàà kahdelta hengeltà, mutta hyvàà se oli: mehukasta mutta ei liian makeaa. 


Tààllà syòdààn sità, mikà on parhaimmillaan ja làheltà saatavilla. Maaseudulla nàkee ihmisià poimimassa villivihanneksia, joista villifenkoli ja villicaprikset ovat nyt valmiita poimittavaksi. Saunatonttimme làheisyydessà on muutama villicaprispensas, joista ystàvàni Tuula poimi Suomeen vietàvàksi muovipullollisen capriksia. Villikaprikset ovat hankalia poimittavia, sillà niissà on todella teràvià piikkejà ja paljon. Tuula sààsti myòs rikkaruohokitkemisessà villifenkolin, joka nàyttààkin voivan oikein hyvin suuren kiven kupeessa.


Frutta e Verdudan pariskunta kysyi taas eilen, milloin tyttàremme ja hànen miehensà tulevat. Hanna ja Petri ovat tehneet làhtemàttòmàn vaikutuksen pariskuntaan. Kaksi vuotta sitten joulukuussa nuoret olivat Ciancianassa kolme viikkoa ja ilmeisesti ostivat runsaasti vihanneksia ja hedelmià, sillà kun minà ja Harri saavuimme jouluksi, Frutta e Verduran pariskunta kommentoi nuorten ostoskàyttàytymistà nàin: He sòivàt todella paljon vihanneksia!

Sesonkiruuan ainut huono puoli voi olla se, ettà jossain vaiheessa saattaa alkaa tulla esim. munakoiso korvista. Tàmàn voi vàlttàà luovalla ruuanlaitolla: paistettua, grillattua, keittoa, pataa, pastakastikkeeseen, alkupalaksi caponatatyylisesti tai vaikka jàlkiruuaksi paistettuna persikoiden kanssa kyytipoikana ricottajuustoa.

Tànààn sòimme ihmepannulla, johon ei tarvita lainkaan rasvaa, paistettuja kananrintaleikkeità vihreiden papujen kanssa. Jàlkkàriksi pikkupààrynòità ja kahvia. Harri osti itselleen pienen sòpòn jààtelòkakun La Dolceriasta. Kakkua en voi syòdà, mutta sòin jààtelòpuikon, joka nàytti ihan eskimojàtskiltà, mutta maistui paremmalta.



Buon appetito a tutti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti