Tovi on taas vierähtänyt, kun viimeksi sain jotain
kirjoitettua – pahoittelen syvästi. Voisin yrittää selitellä sitä kiireellä –
projekteja siellä ja täällä tai ikääntymisellä – aloittaminen on tullut aina
vain vaikeammaksi ja hidastuminen kaikissa toimissa on ajankohtaista. Hetken
harkittuani päädyn kuitenkin etenemään rehellisyyden polulla – laiskuus ja
saamattomuus ovat ne todelliset syyt!
Lapsuudessani marjametsät tulivat liiankin tutuiksi. Marjoja
kerättiin, tehtiin mehuiksi ja pakastettiin. Äitini oli hyvin edistyksellinen
ja meillä oli kylän ensimmäinen pakastin. Muissa perheissä oltiin kellarin varassa.
Marjat olivat ruuan lisä ja köyhässä perheessä kasvaneena aivan välttämätön. En
sitä pienenä tyttönä oikein ymmärtänyt, mutta myöhemmin kyllä.
Sain mustikkametsästä niin ison annoksen, että
aikuistuttuani välttelin metsiä marja-aikaan. Pelkäsin, että jos menen metsään,
keräysvimma iskee. En koskaan vienyt lapsiakaan marjoja keräämään, koska en
halunnut aiheuttaa heille traumoja, joista olin itse kärsinyt. Geenejään ja
ympäristön vaikutusta ei voi kuitenkaan loputtomasti paeta ja keräsinhän minä
viimeiset 15 vuotta kesäisin mustikoita ja syksyisin puolukoita. Sienet olivat
sitten siellä väliajoilla. Mehua ja hilloja tuli tehtyä, kun
aurinkosähköistetyllä Suvaksen mökillä ei pakastin pelittänyt.
Sisiliahan on aivan aarreaitta kaikkine hedelmineen ja marjoineenkin. Lisäksi on vielä mahdollista tehdä ihanan tuoreista vihanneksista säilykkeitä. Minulle on tullut aivan pakottava tarve kokeilla kaikkea mahdollista. Omista viikunoista tehty viikunahillo on taivaallisen makuista.
Joulukuusta helmikuun lopulle saakka on
appelsiinikausi, jolloin on valmistettava appelsiini-mandariini marmeladia,
johon tulee tietysti myös pikkusitruunoita.
Ohje tulee tässä:
Pestyjä hedelmiä.
3,6 kg appelsiineja, 0,5 kg mandariineja, 11 pikkusitruunaa (noin 85 g/kpl).
Keitä tunti vedessä.
Ota keitinvesi talteen, halkaise hedelmät ja kaavi sisukset pois.
Keitä 3,35 l vedessä (käytä ensimmäistä keitinvettä) 10 minuuttia ja sillä aikaa pilko kuoret kuutioiksi.
Siivilöi keitos ja yhdistä neste, sokeria 2 kg ja kuoripalat.
Keitä noin 1,5 -2 tuntia tai kunnes hillo 'rypyttyy' kun laitat sitä kylmälle lautaselle. Tämä kohta on tärkeä, sillä jos keität liian vähän aikaa, ei tule marmeladia ja jos keität liian kauan, tulee tosi tönkköä marmeladia.
Purkita
ja anna jäähtyä. Marmeladi säilyy hyvinkin vuoden ja paranee ikääntyessään.
Helmikuun loppupuolella veriappelsiinit ovat parhaimmillaan ja silloin on valmistettava - marmeladia. Ensin tietysti syödään ja puristetaan aamupalamehuja.
Tomaatteja myös kuivatetaan auringossa ja puulevyt asetellaan, vaikkapa parvekkeen kaiteille päiväksi, nostetaan illalla sisään ja jatketaan kuivatusta seuraavana aamuna auringon noustessa. Sain naapurin, vicino di casa, Giuseppiinalta valmiiksi kuivattuja tomaatteja ja tietysti piti säilöä osa talven varalle.
Sisiliassa syödään sesongin mukaan; kun on munakoisoaika,
syödään munakoisoa eri muodoissa. Kun on paprika-aika, syödään niitä, kun
papuaika – no taidatte jo arvata mitä! Kokeilin tietysti myös vihreiden
paprikoiden säilömistä viinietikka-oliiviöljyseokseen höystettynä
laakerinlehdillä (tietysti olin ne itse kuivattanut) ja valkosipulilla (mio
amico, Alession puutarhasta).
Ehkä hulluinta, mitä olen kokeillut, on mehumaijalla mehun
keittäminen! Vein muutama vuosi sitten matkalaukussa mehumaijan Suomesta ja
viime kesänä keittelin päärynöistä ja luumuista, joista molemmista oli
ylituotantoa perheen tarpeisiin. Mehua ei tullut niin paljon, kuin esim.
mustikoista, mutta hyvää se oli. Olen ajatellut viikuna-aikana kokeilla myös
mehustamista, sillä viikunoita on todella paljon. Syödä ei ehdi millään kaikkea
ja hillonkin määrää on jossain kohti rajoitettava.
Toinen laite, jonka olen matkatavaroissa kuljettanut, on kuivuri. Kuivattelin päärynöitä aurinkosähköllä saunalla. Hyviä niistäkin tuli.
Sisiliassa kyllä säilötään, mutta hillobisnes on pienempää
ja tuotantolinjani kilpailee todennäköisesti ihan palkintosijoista.
ja ovat todella hyviä.
Pitää vain muistaa huuhdella kapriksia
ennen kuin laittaa ruuan sekaan.
Ai niin, vihreät omat oliivit - kunhan muistaa kerätä ne syyskuussa ennenkuin varsinainen oliivikeräys käynnistyy - niin pulskia oliiveja, jotka ovat parin viikon päästä syömiseen oivallisia.
Säilöminen on niin koukuttavaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti