Niityillä ja peltojen laitamilla kasvaa kaikenlaista syötävää, kunhan ne vain tunnistaa.Tavallinen näky on vanha mies poimimassa jotakin maastosta. Villikasveja myydään myös vihanneskaupoissa ja torilla. Kasvien kerääminen ja myyminen tuo pieniä lisäansioita ja monipuolistaa aterioita. Villifenkoli on hyvä esimerkki, sillä sitä kasvaa syksystä kevääseen runsain mitoin eri puolilla saarta. Siitä käytetään lehtiosat ja se on aivan ihanaa sekä kalan että lihan mausteena. Fenkolia tapaa mausteena mm. salsicciassa, raakamakkarassa, jota syödään sekä paistettuna että pastakastikkeeseen pieniksi palasiksi puristettuna.
Toinen erikoisuus on kapris, jota kasvaa erityisesti Favignanan saarella, mutta yllätys yllätys myös saunatontillamme. Helmikuussa lehtiä oli runsaasti.
Kaprikset kasvavat ikäväkseni oliivipuiden väleissä ja maa on käännettävä loppukeväästä maastopalojen estämiseksi.
Kolmas villi, joka löytyy tontiltamme, on artisokka, joka oli jo kyllä parhaat päivänsä viettänyt mutta ihan vielä tunnistettava.
Kesän ihmeitä oli villiparsa, jota saimme maistaa, kun naapurimme toi niitä meille nipun. Keitimme parsan ja nautimme sen sitruunan ja oliiviöljyn kera. Hiukan oli kirpeää!
Syksyllä löysin myös villiminttua tuoksun perusteella.
Ehkä jossain vaiheessa voin liittyä vanhojen miesten seuraan kerämään villikasveja!
Sitä odotellessa.
Muista myös se villisalvia!
VastaaPoistaKiitos Hanna muistutuksesta. Salvia tuoksui niin voimakkaalle!
VastaaPoista